Julemaden

Til julen hører også julemaden som fører traditionen videre med overflod. Det eneste tidspunkt på året, hvor der bare skal være nok og gerne overflod, så der er rester til flere/mange dage. Mine forældre lavede altid mad til at have til alle juledagene og hvis der kom uventede gæster. Jeg har pga. fryser og køleskabet øget mængden af maden, så der er mad til resten af december og dage ind i januar, når maden fra nytårsaften lægges til. Det gør jeg fordi jeg synes det er skønt at holde fri for madlavning i flere dage.

Som barn kunne jeg ikke forstå min mor aldrig havde den store madlyst den 24. december, men den forståelse har jeg fået som voksen. Det kan være både trættende og lugten med andesteg og andet gør at jeg også mister lysten til mad.

Den 24. december forløb sådan da jeg var barn:
Frokost bestod som regel bare af en rugbrødsmad i hånden, men hvad der kom på husker jeg ikke, så nok noget dagligdags.

Maden juleaften bestod af
2 helstegte ænder med hvide og brune kartofler, rødkål, sovs, ribsgele, asier, og agurker. Ud over anden blev der stegt haresteg, fasan og flæskesteg. Alt dette blev serveret den 24. december kl. 18:00.

Ud over maden juleaften lavede min mor også mad til juledagene som var frikadeller, små bøffer, hamburgerryg som sammen med resterne fra maden juleaften blev serveret til frokost og aftensmad i juledagene. Hertil kom det som blev købt som var marinerede og krydre sild som blev serveret med fedt fra anden som hun havde stegt fedtegrever til fordi det elskede min far. Der blev også lavet hjemmelavet italiensk salat og karrysalat.

Stort set hele barndommen men især julen og andre højtider var det kødet som der var mest af og som var hovedingrediensen i måltiderne.

Julens dessert bestod af risalamande med kirsebærsovs og risengrød med kanel pga. vi ikke alle kan lide det samme.

Julemaden for mig for bare 10år siden lignede min mors på en prik med enorm meget hjemmelavet mad og i overflod, men pga. alder og man til daglig ikke spiser så meget mere, så ændre det jo også på mængden i julen.

Min jul i dag som pensionist begynder med at lave alt maden til den 23. december, så jeg både er frisk men også har lyst til at spise og dermed kan nyde maden den 24. december sammen med familien. Der tilberedes 1 helstegt and og der lægges 4 stk. andebryst ved og den serveres med samme tilbehør som da jeg var barn. Desserten består af risalamande med kirsebærsovs og risengrød med kanel, da der stadig er ønske om begge