Oldefar på min fars side

Min viden om mine oldeforældre på min fars side er kun at manden på hesten er min oldefar og at han var en velstående herregårdsmand i Hedensted Sogn, Hatting Herred selv om jeg altid har troet han boede i Hanherred i Nordjylland. Jeg vil se om jeg kan finde frem til det rigtige.

Lidt om min farfar og farmor

På billedet ovenover ses min farfar, farmor, far og mor, årstallet et ukendt, men vil tro før min mor og far blev gift. På billedet synes jeg min farfar ser meget gammel og slidt ud.

Jeg har aldrig set min farfar fordi han døde 3 år før jeg blev født. Farfar skulle have været maskinmester hos F.L. Schmidt. Hans navn var Fredrik Anton Andersen født 02-10-1876 og døde den 11-01-1951. Farfar skulle være født i Hedensted Sogn, Hatting Herred, Vejle amt selv om jeg stiller spørgsmål om fødestedet er korrekt.

Farmor blev født i 1879 og døde 10-06-1966, da jeg var 12 år og huske den underlige stemning der var på alderdomshjemmet lidt uden for Ballerup, hvor de andre af min fars brødre også sad. Min bror fik besked på at køre mig hjem og passe på mig. Det var først nogle dage efter det gik op for mig at hun var død pga., da startede alt balladen med min fars brødre.

Tilbage i tiden da min farmor var en ung pige som må være i starten af år 1900, der mødte hun min farfar i København. Da min oldefar var en velstående herregårdsmand i Jylland og derfor aldrig ville have givet sit samtykke til et ægteskab mellem dem pga. min farmor var født og boede i Saxogade.

I håb om at min farmor kunne blive gift med min farfar, så smed min farmor dåbspapirer og alle andre papirer ud som kunne fortælle noget om hvor hun boede eller kom fra. Om det hjalp ved jeg ikke, men gift blev de. Det er også derfor jeg i dag ikke ved noget om hendes fortid. Den del tog hun med sig i graven, da hun døde. Det vil sige jeg kender ikke til min farmors opvækst eller familie x. forældre eller om hun havde søskende. Dog har jeg fundet billeder, hvor der står nogle sammen med min farmor og farfar som jeg ikke kender, så måske er det søskende eller forældre til farmor og farfar, men desværre får jeg det aldrig at vide.

Min farfar og farmor bosatte sig i et lille hus i Sengeløse på Sjælland og her fik de 4 drenge og min far var den yngste i flokken. Min far blev proppet med mad og alt muligt fordi man troede han var syg fordi han var meget tynd og hans hud var meget hvid.

Farmor elskede en god cigar, men dette var åbenbart ikke velset dengang for hun gemte dem og søg i smug indtil min mor sagde at hun skulle ryge fordi hun havde lyst og ikke tage hensyn til hvad andre sagde.

Jeg mindes aldrig at min farmor har talt til eller med mig, men udelukkende snakket med min mor. Jeg tror i dag at min mor var den som hun stolede på og lænede sig op ad i flere år.

Som lille så jeg et par gange min fars brødre, men det var kun når de selv havde noget de ville opnå. Mine fars brødre besøgte kun farmor når de havde fødselsdag og så op til jul fordi der vidste de at de kunne gå derfra med penge i lommen ellers kom de aldrig og besøgte deres mor. I deres ægteskaber var det deres koner som bestemte, så de gjorde som der blev sagt uanset hvad. Mere om dem i historien om min forældre.

Farmor kom i ældre bolig som dengang blev kaldt for alders rentebolig. Det var lejligheder til ældre folkepensionister som kunne klare dem selv. Her kom hun til at lære en ældre mand at kende som hjalp farmor med at handle ind og de spiste nogle gange sammen. De brugte meget tid sammen og hvor de kunne sidde i timevis og tale sammen. Det var min fars brødre dybt forarget over og mente han brugte farmors penge. Min forældre bad dem passe sig selv og mine forældre hjalp min farmor og vennen med at handle og andet som de ikke kunne klare. Min farmor boede på 1. sal og venner boede i stueetagen, så det var altid vennen som kom op til min farmor fordi hun havde svært ved trapperne.

Desværre gik farmor hen og faldt flere gange som gjorde at hun kom på alderdomshjem (plejecenter). Her tog så mine forældre over og havde farmors bankbog, så min far kunne hæve penge og købe ind fx. farmors cigarer, blade og andet hvad hun havde behov for. De andre brødre kom jo aldrig og gad ikke hjælpe til, så det blev min far og mor som stod for det og derfor besøgte de farmor hver weekend eller i løbet af ugen. Det blev altid til en gang hver uge. Det skabte en uoprettelig splid mellem min far og hans brødre som du kan læse mere om et sted som indgår i min egen barndoms fortælling.